| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo | 
	 
	
		| Avtor | Sporočilo | 
		 
		| gazda09Traktor Forum - zvestoba do groba
 
  
 Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
 Prispevkov: 520
 Kraj: Velenje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Jan 2010 19:16    Naslov sporočila: Sestavine v domačih salamah? |  
 |   
				| 
 |  
				| Sem že pozabil kolk je razmerje oz.kolk je procentov v 1 kg mase za salame svinjskega mesa, špeha, govedine. |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| nejcTraktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 08.02. 2007, 20:24
 Prispevkov: 2688
 Kraj: štajerska
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Jan 2010 19:23    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| 1 del govedine, 1 del špeha, 3 deli svinjskega.
Kako delate drugi?
 lp
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| gazda09Traktor Forum - zvestoba do groba
 
  
 Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
 Prispevkov: 520
 Kraj: Velenje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Jan 2010 19:40    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| In kolk je tole dag v 1 kg mase |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| KlančarFotografija leta 2010
 
  
 Pridružen/-a: 03.05. 2009, 14:54
 Prispevkov: 2157
 Kraj: Ižanski hribi
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Jan 2010 19:45    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| 
  	  | gazda09 je napisal/a: |  	  | In kolk je tole dag v 1 kg mase | 
 
 Ja logično bi bilo 20dag govedine,20dag špeha in 60dag svinskega!!!
 
 Se motim???
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| gazda09Traktor Forum - zvestoba do groba
 
  
 Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
 Prispevkov: 520
 Kraj: Velenje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Jan 2010 19:52    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				|   Pri nas je vedno več govedine not, kako sedaj pa recimo vzamo 10 kg mase. Kolk daste govedne not, špeha, svinjine?
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| gazda09Traktor Forum - zvestoba do groba
 
  
 Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
 Prispevkov: 520
 Kraj: Velenje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Jan 2010 20:02    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Sestavine (31 salam):
 * 19 kg svinjine
 * 8 kg govedine
 * 5 kg “ta trdega” špeha
 * 1 kg soli (3% na celotno maso)
 * 2x zapik za salame (200 g)
 * 40 g popra v zrnu
 * 10 g česna v prahu
 * 20 g mletega popra
 * 1 kg česna
 * 1 konjak (0,75 l)
 * ovitki za salame
 
 Kar pomeni cca 59% svinjine, 25% govedine, 15.6% špeha
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| brunoVajenec
 
 
 Pridružen/-a: 01.11. 2009, 13:23
 Prispevkov: 5
 Kraj: Sl. Bistrica
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 12 Jan 2010 19:56    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Ne vem  gazda če ne bodo preslane.Mi doma smo vedno dajali nekje od 2,1 do2,4 dkg na kilogram mase. |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| janez03Traktorist
 
 
 Pridružen/-a: 23.01. 2007, 21:34
 Prispevkov: 194
 Kraj: TRŽ'Č
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 12 Jan 2010 21:14    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| 
  	  | bruno je napisal/a: |  	  | Ne vem  gazda če ne bodo preslane.Mi doma smo vedno dajali nekje od 2,1 do2,4 dkg na kilogram mase. | 
 
 Pri nas pa smo, ko je še oče imel "komando" dajali celo 3,2 % soli.
 Pa je bilo res veliko, pozneje smo zmanjšali na ca. 2,8.
 
 L.p.; Janez
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| peter_28Traktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 13.12. 2006, 23:44
 Prispevkov: 999
 Kraj: Koroška
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 12 Jan 2010 21:18    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| 3% soli? Boste pa veliko vina zraven spili... Ne šimafam, če vam tako ustreza, prav. Mi damo 2%, se pravi 20g /kg mase. 
 Letošnje koline:
 svinjsko meso: 32kg
 goveje meso: 6kg
 špeh: 6 kg
 sol: 88dag
 poper: 130g (0,3% mase, meljemo poper v zrnju)
 veliko česna
 0,5l vina (pol za salame, pol zame, ki sem mešal)
 3 žlice sladkorja
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| hanzi11Traktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 16.07. 2008, 05:20
 Prispevkov: 833
 Kraj: Ljubljana
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 13 Jan 2010 09:25    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Saj kakšno je razmerje med govejim, svinjskim in spehom je čisto stvar posameznika in razpoložljivega mesa.
V trgovini lahko kupiš, svinjsko, govejo salamo ali pa samo slanino.
 Nekaterim bolj paše goveja, nekaterim bolj svinjska.
 Sicer pa pri nas 5 "začimb damo v salame(in klobase, delamo isto maso praktično).
 2,2 dag soli
 česen,
 poper
 rdečo vino
 sladkor
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		|  |