| 
 
 
 
 
	
		| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |  
		| Avtor | Sporočilo |   
		| pleroVajenec
 
 
 Pridružen/-a: 11.12. 2009, 09:40
 Prispevkov: 32
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 07 Dec 2010 18:21    Naslov sporočila: Sušenje domačih salam! |  
 |   
				| 
 |  
				| Pozdravljeni!
Imam en problem, in sicer s sušenjem salam. Je pa tako, ko smo naredili salame smo en dan počakali in jih dali v takoimenovano ''ravfkambro'' oz. dimnico, notri smo jih imeli 4 dni, dimili smo jih striktno z bukovimi drvami. Sedaj jih pa sušimo na zraku in sicer pri 90% vlagi, danes je en teden odkar jih sušimo na zraku in začelo jih je zelo skupaj vleči, ratale so zelo nagubane, trikrat smo jih že namočili s slano vodo, kaj lahko še storimo da nam poratajo? Ali je res da morajo biti salame v temnem prostoru, namreč imamo jih v kambri ki je nekako sobne svetlobe. Kaj pa temperatura, naj bo letnem času primerna, višja, nižja???
 
 Za sušenje salam moraš biti pa res mojster!
 
 Obračam se na vas ker vem da mi znate pomagati!!!
 
 Hvala lepa in
 Lp, Rok
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| jack_majstrTraktor Forum - zvestoba do groba
 
  
 Pridružen/-a: 07.09. 2009, 17:34
 Prispevkov: 960
 Kraj: suha krajna
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 07 Dec 2010 21:03    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Pri nas delamo tako:
- 2 dni jih nesemo prekadit v prekajevalnico k enemu mojstru ki se ukvarja z tem.
 -Jih obesimo in držimo vlago okoli 90-100 %
 -držimo temperaturo nad 0 stopinj celzija
 Do sedaj so nam vedno lepo uspele, povleklo ni nobene skupaj. Za dvigovanje vlage smo uporabljali navlaževalnik, ali pa smo pod salame postavi z toplo vodo namočeno brisačo, da se vlaga počasi dviguje.
 Za še kakšne "hujše" nasvete pa bom povprašal očeta in ti kasneje sporočim kaj še lahko storiš da jih ne bo povleklo skupaj.
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| tomaz.sojerTraktorist
 
  
 Pridružen/-a: 31.01. 2010, 12:15
 Prispevkov: 193
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 07 Dec 2010 21:29    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| mi klobase dimimo sam 24 ur oz.probaš tako da daš pol klobase kuhat in pogledaš če je barva klobase lepo rdečkasta od dima skoz celo klobaso .
nato pa par dni ostanejo v dimnici potem pa v lesen zaboj kjer se do konca posušijo ,obšasno jih škrofimo z vodo . do zdej je še zmer ratal.
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| smotkoTraktor Forum - zvestoba do groba
 
  
 Pridružen/-a: 06.08. 2009, 15:05
 Prispevkov: 304
 Kraj: Kozjansko...
 
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| BlazonTraktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 22.11. 2009, 10:51
 Prispevkov: 944
 Kraj: Okolica-LJ
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 07 Dec 2010 22:11    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Pri nas naredimo precej salam ker jih tudi delamo za druge. Kupili smo tudi razvlažilec zrake če je preveč vlage v času ko jih sušimo. Najbolj je pomembno da se salame sušijo počasi, saj če se prehitro posušijo so suhe samo po zunanjem delu in notri nastane luknja. Za dimljenje se pa ponavadi uporablja bukev ali tudi hruška. |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| pleroVajenec
 
 
 Pridružen/-a: 11.12. 2009, 09:40
 Prispevkov: 32
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 08 Dec 2010 08:35    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Včeraj smo jih namočili z gobico, in jih postavili v lesene gajbice, bomo probali par dni (2-3) pustiti notri, mogoče jih bomo dons še mal navlažili, pa bomo videli kaj bo ratalo! Se pravi da vlage mora biti prek 90% od začetka? Kdaj pa začnemo vlago zniževati? Po občutku (po kolikem času približno?)?
LP, Rok
 |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| kristijanTraktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 04.11. 2006, 20:20
 Prispevkov: 1050
 Kraj: Brda
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 08 Dec 2010 13:19    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Pr let nazaj je v kmečkem glasu pisalo: idelano za sušenje salam: 14 stopinj celzija, vlaga 85%. jst doma jih sušim na temperaturi nekje 12 stopinj, vlage, 80 do 85. do je nekje že preizkušeno, salame so pa vedno 1a. sicer mi jih ne kadimo. |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| kirezagarTraktor Forum - zvestoba do groba
 
  
 Pridružen/-a: 28.05. 2008, 16:06
 Prispevkov: 1310
 Kraj: Dolenjska
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 08 Dec 2010 16:46    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| V dimu največ 2 dni. Nato, v vinsko klet jih sušit, in po potrebi (če jih skupaj vleče) vlažimo z špricnco. |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| _toniForumovec leta 2010
 
  
 Pridružen/-a: 03.05. 2009, 08:55
 Prispevkov: 3660
 Kraj: Gorenje Ponikve pri Trebnjem
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 09 Dec 2010 10:52    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| 
  	  | tomaz.sojer je napisal/a: |  	  | mi klobase dimimo sam 24 ur oz.probaš tako da daš pol klobase kuhat in pogledaš če je barva klobase lepo rdečkasta od dima skoz celo klobaso . nato pa par dni ostanejo v dimnici potem pa v lesen zaboj kjer se do konca posušijo ,obšasno jih škrofimo z vodo . do zdej je še zmer ratal.
 | 
 
 klobase NISO salame... to je ogromna razlika in tehnologija zorenja salam veliko bolj zahtevna, kot klobas.
 
 pri nas imamo v večini problem, da nam salame odstopijo od čreve ali pa notri nastanejo luknje, kjer potem masa oksidira in so zanič. ne vse, kakšna ja, kakšna ne. problem je, ker nimamo nekega prostora, kjer bi lahko samo za salame prilagajali neko temperaturo in vlago, vedno imamo še kakšno drugo stvar notri, pa je treba sklepat kompromise...
  |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		| tomaz.sojerTraktorist
 
  
 Pridružen/-a: 31.01. 2010, 12:15
 Prispevkov: 193
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 09 Dec 2010 12:44    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| klobase NISO salame... to je ogromna razlika in tehnologija zorenja salam veliko bolj zahtevna, kot klobas.
 pri nas imamo v večini problem, da nam salame odstopijo od čreve ali pa notri nastanejo luknje, kjer potem masa oksidira in so zanič. ne vse, kakšna ja, kakšna ne. problem je, ker nimamo nekega prostora, kjer bi lahko samo za salame prilagajali neko temperaturo in vlago, vedno imamo še kakšno drugo stvar notri, pa je treba sklepat kompromise...
  [/quote] 
 vem da klobasa ni salama in da je bolj zakumpliceran posušit salamo kot klobaso .tut mi imamo doma tak problem kot ti nimamo dobrga prostora da bi dokončno posušu salmo .zato salam splon ne delamo več kšna klobasa več pa je lih tko dobr ,res da je lepš če je salama narezana na narezku kot klobasa amak, je tut klobasa dobra, če je dobra .
  |  |   
		| Nazaj na vrh |  |   
		|  |   
		|  |  
   
	| 
 
 | Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
 Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
 Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
 
 |  |