| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo | 
	 
	
		| Avtor | Sporočilo | 
		 
		| bobo1Traktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 26.08. 2010, 21:52
 Prispevkov: 1003
 Kraj: Ptuj
 
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| pleroVajenec
 
 
 Pridružen/-a: 11.12. 2009, 09:40
 Prispevkov: 32
 
 
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| pjurjavcVajenec
 
 
 Pridružen/-a: 09.12. 2013, 19:53
 Prispevkov: 2
 
 
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| gazda09Traktor Forum - zvestoba do groba
 
  
 Pridružen/-a: 16.10. 2009, 16:59
 Prispevkov: 520
 Kraj: Velenje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 11 Dec 2013 22:58    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Smo ugotovil, da je problem vlaga, ker noben kmwt nima vlagomerja češ saj se ga ne potrebuje, so kleti   Brez vlagomerja ni nič.
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| hrastKmetovalec
 
  
 
 Pridružen/-a: 11.01. 2011, 16:46
 Prispevkov: 53
 Kraj: Velenje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 12 Dec 2013 00:45    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Pa si kupi tri različne in primerjaj kaj kažejo ter povej kateri kaže prav.
Vlago je zelo težko pravilno izmeriti, sploh z vlagomeri za 15 evrov.
 V službi imamo takšnega za 10k pa v določenih pogojih močno mimo pihne.
 
 Najbolje je tehtati vzorce salam in določati količino izgubljene vode. Drugače pa vaja dela mojstra
  |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| pjurjavcVajenec
 
 
 Pridružen/-a: 09.12. 2013, 19:53
 Prispevkov: 2
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 12 Dec 2013 14:06    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Ja je res vlago težko merit ker tisto za 15 eur so približni merilci vlage.En hiter test merilca je tak da zmočimo krpo z mlačno vodo okol 20 stopinj, ga položimo gor na krpo na tisto stran kjer ima reže za pretok zraka čez senzor in bi po nekje 1 uri moglo kazati 100% vlage.Analogni merilec (tisti na kazalce) po tem sistemu umirjamo.
Je pa še eden sistem umerjanja(100% natančen in sicer z kuhinsko soljo.imeti morate posodo, ki se neprodušno zapre in v katero gre vaš higrometer ter 0,5 dcl kozarec ne preveliko, kuhinjsko sol,distilirano vodo, 0,5dcl kozarec.
 V kozarec daste 3/4 kuhinjske soli ostalo pa distilirano vodo, in kozarec postavite v posodo, zraven kozarca v posodo postavite še higrometer in neprodušno zaprite.Po cirka 12 urah odprite in poglejte na higrometru mora biti 75% vlaga.Mešanica soli in vode da zaradi svojih lastnosti zmeraj 75% vlago.Glede na odstopanje umirite higrometer, oziroma pri katerem se to ne da vesta koliko vam laže.
 
 Postopek (video) je tudi na tem linku.
 http://www.youtube.com/watch?v=amSMJ2pUIdE
 |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| godfatherTraktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 09.02. 2013, 21:00
 Prispevkov: 466
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 18 Jan 2015 17:28    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Kako dolgo pa se naj sušijo salame fi 50 in 55? imam jih na 12°C in 80-90% vlage. Bo 6 tednov dovolj?
 Počasi smo že lačni
  |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| samotarTraktor Forum - zvestoba do groba
 
 
 Pridružen/-a: 07.11. 2007, 09:24
 Prispevkov: 846
 
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 18 Jan 2015 21:08    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Odvisno kuk nitratne si dal zraven. Ne devlejmo nič nitratne zraven in da so za probat rabijo krepko čez 2 meseca, po 3 mesecu ko je že mal bolj toplo pa gredo počasi v vakum. Drugače so čikaste. |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		| SchapTraktorist
 
 
 Pridružen/-a: 04.09. 2007, 07:11
 Prispevkov: 145
 Kraj: Zasavje
 
 | 
			
				|  Objavljeno: 21 Jan 2015 13:13    Naslov sporočila: |  
 |   
				| 
 |  
				| Mi že nekaj let delamo salame po primorsko. Sestavine so samo svinjsko meso in slanina, vino, česen, poper. Vse gre brez dimljenja na sušenje v Brda in je odlično. Pomemben je tudi ovoj - črevo, katere kupimo v Italiji. |  | 
	 
		| Nazaj na vrh |  | 
	 
		|  | 
		 
		|  |